Fogyókúra blog - diéta módszerek, ötletek

A blogban fogyókúrás tippek mellett orvosi és egyéb ismertetőt is megtalálsz.Több olyan fogyókúrás módszer létezik, ami hatékony csak kevesen ismerik. Nézd meg a Diéta fórumot, hátha ott kapsz választ!

Oszd meg az IWIW-en és a Facebookon

Megosztás

Keresés a weben

Egyéni keresés

Friss topikok

  • Erzsébet Limpekné: Nekem ebből nem derül ki, hogy protein napon csak húst, vagy csak tojást, vagy csak tejterméket eh... (2015.10.13. 11:48) 90 napos diéta étrend
  • Micimacii: Kedves Facsa001, Én a 90 napos diétát próbáltam/próbálom, nekem nagyon bevált, csak ajánlani tudo... (2012.05.21. 14:18) Paleo-diéta
  • Triest: Nem vagyok benne biztos, hogy 1 nap alatt 1 kiló zsír lepattan, amihez ugye 7-9000 kalóriát kellen... (2012.05.09. 17:07) Csokoládédiéta
  • Dolus: Ez egész jól hangzik, és van alapja is. Ki fogom próbálni, mert még szeretnék fogyni. Eddig a mozg... (2012.01.25. 20:40) 3 órás diéta
  • Zsuzsu0128: hmm... én azért azt a fél kiló sajtot soknak találom. rengeteg a kalória és a zsír a sajtokban, hi... (2011.06.08. 20:32) Monoton diéta
  • Julllia81: Én szerencsére olyan alkat vagyok, hogy nagyon igaz hogy könnyen szedek fel kilókat, de nagyon ham... (2011.05.27. 17:13) 21 napos fogyókúra
  • zxn: Körülbelül heti 1 kg fogyás az ideális, annál többet nem érdemes fogyni, mert legtöbbször nem lesz... (2011.04.04. 22:06) 21 napos fogyókúra
  • facsa001: @zxn: köszi, valamiért az admin felületen elcsúszott, de most visszaállítottam! (2011.04.04. 21:25) Kalória táblázat - Tápanyag táblázat
  • L. J. Wesley: barátnőm is cukorbetegen diétázott. Ezt a boltot találtam neki, tök jó biocuccaik vannak: biokedve... (2011.02.16. 22:10) Cukorbeteg diéta
  • huvegsos: Sziasztok, Most kezdtem a lugsító kura legegyszerübb változatát a szódabikarbóna kúrát. Itt beszá... (2010.12.13. 21:04) Lúgosító diéta 2

Oldal fordító

Online statisztika 03.01.

Természetes édesítőszerek

2011.05.20. 22:43 facsa001

Hazánkban, ahol a cukorbetegség és az elhízás népbetegségnek számít, sok ember szeretné az ételek készítéséhez használt cukrot lecserélni olyan édesítőre, melynek nincs vagy igen kicsi az energia-, illetve szénhidrát tartalma.

Azonban sokan félnek a mesterséges édesítőszerektől, hiszen sokat hallani esetleges káros hatásaikról.

Jó hír számukra, hogy léteznek olyan természetes édesítőszerek (cukorpótlók), melyeknek nincsen vagy elhanyagolható az energia illetve szénhidrát tartalma, ugyanakkor élvezeti értékük hasonló a cukoréhoz.

Stevia (sztíva):

Ez egy dél-amerikai indiánok által felfedezett növény, melynek levele 30-szor édesebb a cukornál, kivonatai pedig akár 300-szor is édesebbek lehetnek annál. Ráadásul nem hizlal, mert a benne lévő édes ízt adó anyagok energiatartalma igen alacsony.

Számos édesítőszerrel szemben a Stevia előnye, hogy kalória-és szénhidrátmentes, nulla a glikémiás indexe és sütésnél-főzésnél 198 fokig megtartja az édes ízét.

Cukorbetegek biztonságosan fogyaszthatják, mivel nem emeli meg a vércukor szintet, és jótékonyan befolyásolja a hasnyálmirigy működését. Magyarországon a legtöbb termék csak külsőleges használatra van engedélyezve, bár Dél-Amerikában évtizedek óta fogyasztják az emberek.

Intenzív édes íze alkalmassá teszi alacsony szénhidrát bevitelű étrendekben édesítésre. Felhasználásával nagyon sok étel és édesség készíthető, amit a fogyni vágyók is bátran fogyaszthatnak. Rendszeres fogyasztása csökkenti a dohányzás az alkohol és az édesség utáni vágyat ezzel is elősegítve a diétát. Ráadásul a hagyományos édesítőszerekkel szemben még mellékhatásoktól sem kell tartanunk.

A Stevia kivonatokat szinte mindenhez lehet használni - italokhoz, turmixokhoz, süteményekhez, salátákhoz, főzelékekhez, pudingokhoz, tortákhoz.

Felhasználása előtt azonban azt ajánlják, hogy meg kell ismerni a stevia ízét, mert valakinek elsőre szokatlan lehet az íze vagy utóízét érzi. Nekik azt tanácsolják, hogy érdemes lassan hozzá szoktatni magunkat az ízéhez a következő módszerrel: más édesítővel kombinálva fogyasztani első körben, majd fokozatosan csökkenteni a másik hozzáadott édesítő mennyiségét, amíg teljesen el nem hagyja azt.

Nyírfacukor:

Olyan természetes cukor, mely ízre, édesítő értékre és felhasználásra megegyezik a rendes cukorral, ugyanúgy is néz ki, mégis kb. 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz. A szervezetre számos jótékony hatása ismert jótékony hatással van a fogainkra, lúgosítja a szervezetünket, nem kell inzulin a hasznosulásához és gyorsítja az emésztési folyamatokat.

A nyírfacukrot pontosan ugyanúgy kell használni, mint a finomított kristálycukrot. Édesítő ereje a hagyományos cukoréhoz képest 1:1. Mellék- és utóíze nincs. A hozzászokási fázisban gyorsítja az emésztést és arra érzékenyeknél hasmenést okozhat. Ezért ajánlatos fokozatosan áttérni a nyírfacukor fogyasztására.

Fogyaszthatják: cukorbetegek, gyermekek, felnőttek, fogyókúrázók, várandós kismamák.
Inulin:

Olyan összetett cukor, amely nagyon sok növényben megtalálható pl. csicsóka, gyermekláncfű. Cukorhelyettesítő, de eltér a hagyományos cukortól, mert az emberi szervezet számára emészthetetlen, vízben oldódó rost anyag, mely prebiotikus hatással bír. A csicsókában található belőle a legtöbb, ezért általában abból vonják ki a kereskedelmi forgalomban lévő inulint. Természetes cukorpótló, mely nem növeli a vércukorszintet, lebontásához nem kell inzulin. Szabályozza cukoranyagcserét és javítja az emésztést. Segíti a zsírok lebontását és az ásványi anyagok felszívódását.

Ajánlott: cukorbetegeknek, diétázóknak, fogyókúrázóknak, aktív sportolóknak, magas koleszterinszint esetén, szív- érrendszeri betegségekben.

Xilit:

Természetes és biztonságos édesítőszer a cukor és a mesterséges szerek mellékhatásai nélkül. A természetben szinte minden zöldségben és gyümölcsben előfordul. A fogak szempontjából a legjobb édesítőszer, hiszen a szájban található baktériumok nem tudják felhasználni, így nem képesek a fogszuvasodásért felelős savakat termelni. A cukorhoz képest 40%-kal kevesebb kalóriát és 75%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz. Glikémiás indexe: rendkívül alacsony: 7. A szervezetben lassan szívódik fel és alakul át, ezért erősíti a jóllakottságérzetet és csökkenti a túlevés lehetőségét.

Eritritol:

Természetes cukoralkohol, mely a leginkább gyümölcsökben fordul elő. Íze és kinézete hasonlít a cukorra, de teljesen kalóriamentes, és nincsen hatással a vércukorszintre. Ezért mind fogyókúrázók, mind cukorbetegek biztonsággal fogyaszthatják. A xilithez hasonlóan az eritritol sem okoz fogszuvasodást, mivel a szájban lévő baktériumok képtelenek lebontani. Édesítő ereje 60-80% a cukoréhoz képest, íze édes, hűs utóíz nélkül. A cukoralkoholok közül ennek van a legerősebb gombaszaporodást gátló hatása.

Gyümölcscukor vagy fruktóz:

A gyümölcsökben és a mézben fordul elő. Közepes sebességgel szívódik fel. Édesebb a répacukornál, ezért ugyanolyan édes íz eléréséhez sokkal kevesebb fruktózra van szükség. Cukorbetegeknek jó, mert nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Diabetikus termékek előállításához használják, mert felszívódásához nem kell inzulin.

forrás: informed.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyokurazas.blog.hu/api/trackback/id/tr352920286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása