Néhány évszám a régmúlt fogyókúrás módszereiből.
A múlt divatos diétái
1820 Ecet- és vízkúra: Lord Byron tette népszerűvé
1825 Alacsony szénhidráttartalmú diéta: Jean Brillat-Savarin írt róla először Az ízlés fiziológiája című munkájában
1830 Graham diéta: mai örökségünk: kifejlesztették a Graham-kekszet
1903 Horace Fletcher elkezdi hirdetni a „fletcherizálást”. A lényeg: rágjunk meg minden falatot harminckétszer.
1917 Kalóriaszámlálás: L.H.Peters vezette be a módszert könyvében, melyhez kalóriakulcs is járt
1925 Cigarettadiéta: édesség helyett fogj cigit.
1950 Káposztaleves-kúra: a felfúvódást már ekkor is fő mellékhatásként jelezték.
1960 Zen makrobiotikus étrend: a japán filozófus, George Ohsawa alkotta meg
1970 Csipkerózsika fogyókúrája: a diétázókat jó néhány napig nyugtatózták, altatták
1981 Beverly Hills diéta: csak gyümölcs tíz napon keresztül (de az korlátlanul fogyasztható)
1985 Neander-völgyi diéta: ételek a Neander-völgyi ősember korából
1996 Vércsoport diéta: meg kell határozni hozzá a vércsoportunkat.
2004 Kókuszdiéta: minden zsiradékot kókuszolajjal helyettesít.