Új rovatunk szakirodalom feldolgozása alapján, ám szubjektíven, a teljesség igénye nélkül közelít táplálkozási témákhoz, bizonyos szempontok alapján állítjuk sorrendbe az élelmi anyagokat, élelmiszereket.
1. Káposzta, brokkoli, kelbimbó
Számottevő a polifenol-tartalmuk. Kutatások bizonyítják, hogy az emlő-, a gyomor-bél rendszeri és a tüdődaganatok kialakulását csökkentik. Nagy mennyiségben tartalmaznak glükozinolátokat. Ezek izotiocianátokat és indolokat képesek felszabadítani. E két vegyületcsoport bizonyítottan rákellenes hatású. Pl. a brokkoli rágása közben szabaddá váló mirozináz enzim hasítja a glükizinolátot, így az szulforafánná alakul. Az említett anyagok hőérzékenyek és jól oldódnak vízben, emiatt a bő vízben való főzés felére csökkenti a káposztafélék glükozinoláttartalmát, ezért hatásosabb a nyers káposzta fogyasztása (pl. salátaként).
Javasolhatók a káposztafélék párolva, mikróban vagy wokban való elkészítése. A fagyasztott termékek daganatmegelőző hatása kisebb, mivel a glükozinoláttartalom a blansírozás során csökken. Egy adag brokkoli szulforafántartalma 60 mg, míg a brokkoli csírájában százszoros mennyiség található, ekképp a brokkolicsíra szendvicsre szórva kiváló rákellenes hatású.
A kínai kel fenetil-izotiocionátja sejtöngyilkosságot (apoptózist) indít el. A kelbimbó indol-3-karbinolt tartalmaz.
2. Fokhagyma, vöröshagyma
A vöröshagyma fő alkotója a kvercetin, míg a fokhagymáé az alliin. Zúzáskor allináz enzim szabadul fel, így az alliin allicinné, majd diallil-szulfiddá alakul át, amely csökkenti az emlő-, a dülmirigy-, a nyelőcső-, a gyomor-, valamint a vastag- és a végbéldaganatok kialakulását. Kísérleti patkányokban az említett anyagok a DNS-mutáció leállítására voltak képesek. A póréhagyma és a mogyoróhagyma fogyasztása szintén jótékony hatású.
3. Szója
Nagy az izoflavonoid-tartalma (a csicseriborsóéhoz hasonlóan). Hazánkban az élelmiszeripar használja fel (elsősorban húsipari készítmények dúsítására). Ennek ellenére a dúsított élelmiszerek izoflavonoid-tartalma nagyon kicsi. A szója fő izoflavonoidja a gensztein. Ez a kémiai szerkezete révén képes az ösztrogénreceptorokhoz kötődni. A gensztein az emlő- és a dülmirigydaganatok megelőzésében játszik szerepet.
4. Kurkuma
Fő alkotója a kurkumin. A vérlemezkék összecsapódását gátló és koleszterincsökkentő hatása mellett bizonyítottan gátolja a máj-, a bőr-, valamint a vastagbéldaganatok kialakulását. Kísérleti egerekben a remesében levő polipok növekedését 40%-ban csökkentette. Sajnos, a kurkuma rosszul szívódik fel az emberi szervezetben, de a borsban található piperin elősegíti a felszívódását.
5. Zöld tea
A fekete teával szemben a zöld tea megy át a legkisebb kémiai átalakuláson. A fekete tea az előállítása során számottevően veszít polifenol-tartalmából. A polifenolok a zöld teában nagyobb mennyiségben találhatók, s az epigallokatechin-gallát a leukémiák kialakulását gátolja. Erős érkialakulásgátló hatású is.
6. Bogyós gyümölcsök
Az áfonyában sok antocianidin van, míg az eper, a málna és a dió bőségesen tartalmaz DNS-mutációt megakadályozó ellagilsavat.
7. Ómega-3-zsírsavak
Az emberi szervezet képtelen az előállításukra, ezért esszenciálisak. A szervezet számára szükséges mennyiséget csak külső forrásból (makrélából, szardíniából, lazacból) tudjuk fedezni. Fajtái: eikozapentaénsav és dokozahexaénsav.
A koleszterinszintet csökkentik, emiatt szív-ér rendszeri betegségekben a táplálkozás fő alkotóelemeiként szolgálnak. Elsősorban a hasnyálmirigy-, a végbél-, az emlő- és a dülmirigydaganat esetén van megelőző szerepük.
8. Paradicsom
Fő fitokémiai alkotója a likopin. Kiváló antioxidáns, amely a főtt paradicsomból nagyobb mennyiségben szívódik fel, mint a nyersből. A dülmirigydaganat kialakulását gátolja.
9. Citrusfélék
A citrusfélékben polifenolok és terpének találhatók. Rendszeres fogyasztásuk 40–50%-kal csökkenti a gyomor-bél rendszeri daganatok előfordulásának kockázatát.
10. Vörösbor
Számottevő rezveratroltartalma van. Mérsékelt fogyasztása (férfiak 2 dl/nap, nők 1,5 dl/nap) egy dán kísérlet szerint a szív-ér rendszeri betegségek halálozásának 40%-os kockázatcsökkenésével járt, míg a daganatos halálozást 22%-kal csökkentette. Gátolja a vérlemezkék összecsapódását, csökkenti a koleszterinszintet, növeli a HDL-koleszterin-szintet. Az emlő- és végbéldaganatok megelőzésében játszott szerepét vizsgálatok igazolták.
+1. Csokoládé
A daganatmegelőzésben betöltött szerepét nagy polifenol-tartalmának köszönheti. A 70%-os vagy annál nagyobb kakaótartalmú csokoládék előnyös hatásúak.
forrás: Új diéta