Tehát a lényeg az, hogy fehérjét és szénhidrátot nem szabad együtt fogyasztani. Bár ezt a módszert sok táplálkozástudós vitatja, kétségkívül működik. Ebben a diétában "főleg fehérjés" és "főleg szénhidrátos" ételeket különböztetünk meg, kevésbé szigorúan elkülönítve az ételcsoportokat.
Karcsúsít, méregtelenít
A szelektív étrend optimális tápanyag-összetételt, rostanyagokat, értékes olajokat és létfontosságú anyagokat tartalmaz, könnyen emészthető szénhidrátokból áll össze, így hosszú távon javítja az erőnlétet, karcsúsít és széppé varázsol. Széles tápanyagválasztékával nemcsak a szív- és érrendszeri betegségektől, magas koleszterintől, túlsúlytól véd meg, de tehermentesíti a gyomrot és a beleket, valamint méregtelenít is.
A bőséges mennyiségű, zöldséget, gyümölcsöt magában foglaló étrend ásványi anyagokkal, vitaminokkal látja el a szervezetet, és az egészséges sav-lúg egyensúlyt is biztosítja. Mivel a növényi, vagyis lúgos élelmiszereket két-háromszor akkora adagokban kell fogyasztani, mint a fehérjéket vagy szénhidrátokat, könnyedén elérhető az egészséges egyensúly.
Mit mikor?
Kezdd a napot gyümölcsökből álló, könnyű reggelivel, müzlivel, vagy egy szendviccsel teljes kiőrlésű kenyérből. Délelőtt, két-három óra múlva jöhet a tízórai – ilyenkor ideális a friss gyümölcs, a nyers zöldség vagy a tejtermékek.
Ebédre választhatsz a fehérjében vagy a szénhidrátban gazdag főétel között, amelyet mindig zöldséggel, egy adag salátával, vagy előételként nyers zöldségekkel kombinálj. A fehérjetartalmú étel lehet sovány hús, hal, illetve sajtos vagy tojásos étel. Kerüld a sertéshúst és az abból készült termékeket, és iktass be a héten két-három húsmentes napot, hogy megőrizd a . Ha szénhidráttartalmú főételt választasz, fogyaszthatsz tésztát, rizst, burgonyát vagy gabonafélékből készült ételeket.
Délután, amikor csökken a vércukorszint, csillapítsd élénkülő étvágyad gyümölccsel vagy müzlivel. Este valami könnyen emészthetőt egyél: például burgonya-, rizs- vagy tésztaételeket, alkalmanként húst vagy halat is, természetesen mindig friss zöldséggel vagy ropogós salátával kombinálva.
Étrend
Mit jelentenek a kódok?
SM: Semleges étel, mértékkel fogyaszthatóSK: Semleges étel, korlátlanul fogyasztható
F: Fehérjecsoport
SZ: Szénhidrátcsoport
Hétfő
Reggeli: Narancsos ananászsaláta (F)
1/2 ananászt kockázz fel, facsard rá 1 narancs levét, szórd meg 1 tk kókuszreszelékkel.
Tízórai: Energiaszendvics (SZ)
1 szelet teljes kiőrlésű kenyeret 5 dkg friss sajttal és 2 ek retekcsírával fogyassz.
Ebéd: Csirkemellfilé cikóriasalátával (F)
Kockázz fel 2 cikóriát és egy narancsot. Keverj össze 1 dl joghurtot 3 evőkanál vízzel, narancslével, fűszersóval és zöldfűszerekkel, öntsd a salátára. Vágj 15 dkg csirkemellfilét csíkokra. Serpenyőben forrósíts 1 ek olajat, közepes lángon süsd benne 5 perc alatt pirosra a húst. Ízesítsd fűszersóval és szójaszósszal, melegen tálald a salátához.
420 kcal
Vacsora: Krumplisaláta túróval (SZ)
20 dkg szeletelt főtt burgonyát keverj össze 1 felaprított vöröshagymával. 0,7 dl forró vízben oldj fel 1 kk levesport, ízesítsd 1 tk ecettel. 5 dkg megtépkedett salátát keverj össze 3 felszeletelt paradicsommal, fűszerezd, csepegtess rá 1 tk olajat. 15 dkg túróval tálald.
Kedd
Reggeli: Mozzarellás zsemle (SZ)
Szeletelj fel 1 paradicsomot, 7,5 dkg mozzarellát. 1 teljes kiőrlésű zsemlét kenj meg 1 ek joghurttal, sózd meg. Tedd bele a sajtot, paradicsomot, szórd meg bazsalikommal.
Tízórai: Sonkás falatok (SM)
2 szelet abonettre tegyél 2 dkg gépsonkát. Kávé, tea édesítőszerrel, vagy bármilyen gyógytea fogyasztható mellé.
Ebéd: Lazacsteak kapormártásban (F)
20 dkg lazacot sózz be, majd serpenyőben süsd mindkét oldalát 5 percig. OLvassz fel 2 tk vajat, Párolj Benne 30 dkg felkockázott uborkát lefedve 5 percig, majd sózd meg. 1 tk citromlevet keverj el 3 ek vízzel, sóval és 2 ek tejföllel, add hozzá a fölaprított kaprot. Tedd tányérra a halat és az uborkát, öntsd rá a kaporszószt.
560 kcal
Vacsora: Burgonyás póréhagymatál (SZ)
1 vöröshagymát, 1 póréhagymát, 10 dkg csiperkét, 2 sárgarépát párolj meg 1 ek olívaolajon. Sózd meg, majd engedd fel 75 ml zöldséglével. 20 dkg héjában főtt burgonyát szeletelj fel, add hozzá a zöldségkeveréket, párold 10 percig, majd szórd meg reszelt mozzarellával.
Szerda
Reggeli: Grízpuding (SZ)
Forralj fel 2 dl sós vizet, szitálj bele 5 dkg grízt, forrald fel. 5 perc múlva keverj hozzá 1 ek tejfölt, 1/2 tk vaníliás cukrot. Keverd össze 15 dkg áfonyával.
Tízórai: Friss gyümölcs (SZ)
Például 1 marék eper, málna, áfonya. 1 kis narancs vagy alma, grépfrút, fél körte. Cukrozatlan mélyhűtött gyümölcs is megteszi.
Ebéd: Penne zöldspárgával (SZ)
Főzz meg 7 dkg penne tésztát al dente. Leszűrjük. Teflonserpenyőben forró olajon barnára sütünk 25 dkg spárgát és 1 tk mandulát. Hozzáadunk 1 gerezd zúzott fokhagymát, 1 ek szójaszószt, végül a tésztát, és még 2 percig sütjük. 3 dkg-nyi ementáli sajtkockákat szórunk a tetejére. 1 kis radicchio salátával tálaljuk.
545 kcal
Vacsora: Spenót tükörtojással (F)
50 dkg friss spenótot összevágunk. Felaprítunk 1 kis vöröshagymát, 2 tk olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a spenótot, 4 percig pároljuk. Pépesítjük rúdmixerrel, hozzákeverünk 1 ek tejszínt, ízesítjük 1 tk zöldséglevessel. 2 tojással tálaljuk.
Csütörtök
Reggeli: Mazsolás-írós müzli (SZ)
4 ek durva zabpelyhet forgass össze 2 ek mazsolával, keverj bele 1,5 dl írót (aludttej is jó), 2 ek mézet és 1 tk napraforgómagot.
Tízórai: Abonett camembert-rel (F)
1 levél jégsalátát vágj vékony csíkokra. 2 szelet abonettet kenj meg 2 tk krémsajttal, tedd rá a salátacsíkokat és 2 vékony szelet camembert sajtot. Szórd meg 2 ek aprított metélőhagymával.
Ebéd: Húspogácsák párolt zöldséggel (F)
Karikázz fel 20 dkg sárgarépát, prítsd meg 1 tk vajon. Öntsd fel 1 dl zöldséglevessel, párold 5 percig, lefedve, kis lángon. Adj hozzá 20 dkg mirelit zöldborsót, még 10 percig főzd az egészet. A húspogácsához reszelj le 1 kis sárgarépát, vágj apróra 1 kis vöröshagymát. Dolgozz össze 15 dkg darált marhahúst, 1 kis tojást, sót, 1 tk pirospaprikát és a hagymát, és formázz két húspogácsát. Teflonserpenyőben 1 tk olajon süsd a pogácsák mindkét oldalát 8 percig. A zöldséggel tálald, szórd meg petrezselyemmel.
700 kcal
Vacsora: Gombás pirítós (SZ)
Teflonserpenyőben forrósíts fel 1 tk olajat, 4 percig piríts benne 1 apróra vágott vöröshagymát és 5 db felaprított gombát. Halmozd a keveréket egy szelet pirított kenyérre. Vágj csíkokra 2 piros húsú paprikát, és azzal fogyaszd.
Péntek
Reggeli: Mézes zsemle (SZ)
1 teljes kiőrlésű lisztből készült zsemlét vágj félbe, mindkét felét kend meg 1 ek tejszín krémsajttal, csurgass rá 2 ek mézet.
Tízórai: Sárgarépás író (SM)
Hámozz meg és apríts fel 1 sárgarépát, turmixold össze 1 tk mézzel, 2 dl íróval. Pohárban, hidegen tálald.
Ebéd: Cukkinis sajtleves (F)
30 dkg cukkinit, 1 mogyoróhagymát, 1 gerezd fokhagymát vágj apróra, 1 tk forró olívaolajon pirítsd meg a zöldségeket. Adj hozzá 30 dkg felkarikázott cukkinit, rövid ideig együtt süsd az egészet. Öntsd fel 4 dl zöldséglevessel, lefedve főzd 15 percig. 5 g sajtot olvassz fel a levesben, pépesítsd rúdmixerrel, ízesítsd sóval, borssal, keverj hozzá 2 ek szójatejszínt. 2 ek aprított kaporral megszórva tálald.
255 kcal
Vacsora: Csőben sült kelbimbó (SZ)
20 dkg főtt burgonyát szeletelj fel. 35 dkg kelbimbót vágj félbe, sós vízben 8 percig főzd, csepegtesd le. Forralj fel 1 dl zöldséglevest, keverd össze 4 dk kecskesajttal, 1 ek tejföllel, oregánóval, kakukkfűvel. Tedd a zöldségeket tűzálló tálba, öntsd rá a mártást, süsd 20 percig.
Szombat
Reggeli: Datolyás müzli (SZ)
Magozz ki 4 szem datolyát, vágd kockákra, keverd össze 3 ek durva zabpehellyel és 1,5 dl kefirrel. 1 tk mézet csepegtess rá, 1 tk szeletelt mandulával szórd meg.
Tízórai: Áfonyás turmix (SM)
5 dkg áfonyát moss eg, cseoegtess le. 2 dl aludttejjel turmixold össze, Keverj bele 1 ek juharszirupot. Öntsd pohárba, áfonyaszemekkel díszítsd.
Ebéd: Csőben sült krumplipüré (SZ)
20 dkg burgonyát főzz meg és törj össze, ízesítsd sóval, szerecsendióval.
Teflonserpenyőben 1/2 ek olajat forrósíts fel, tegyél bele 1 kis, csíkokra vágott endíviasalátát, fonnyaszd, míg össze nem esik. 1 piros húsú paprikát vágj félbe, csíkozz fel. Egy másik serpenyőben forrósíts fel 1/2 ek olajat, 5 percig süss rajta 1 aprított hagymát és a paprikát, fűszerezd. Simítsd a krumplipürét tűzálló tálba, oszlasd el rajta a hagymás paprikát, szórd meg 3 dkg reszelt sajttal. 15 percig süsd közepes hőfokon.
410 kcal
Vasárnap
Reggeli: friss gyümölcs (SZ)
Kb. 20 dkg, például egy nagy marék eper, málna, áfonya, 1 narancs vagy alma, grépfrút, 1/2 ananász. Cukrozatlan mélyhűtött gyümölcs is megteszi.
Tízórai: Joghurt kókuszreszelékkel (SM)
Keverj össze 1,5 dl joghurtot 1 tk mézzel és 1 ek kókuszreszelékkel, majd 1/2 tk őrölt fahéjjal megszórva tálald.
Ebéd: Borjúcsíkok grillezett paprikával (F)
Vágj csíkokra 2 zöldpaprikát, tedd tepsibe. Csepegtess rá 1 tk olívaolajat, sózd meg, 15 percig középen süsd. 15 dkg borjúhúst vágj vékony csíkokra, 10 dkg csiperkegombát szeletelj fel, vágj apró kockákra 1 kis fej vöröshagymát. Teflonserpenyőben forrósíts 1 tk olajat, pirítsd meg a húst, ízesítsd fűszersóval, paprikával. Add hozzá a gombát és a hagymát, kevergetve pirítsd át. Öntsd fel 1,5 dl zöldséglevessel, lefedve főzd 10 percig. Keverj hozzá 1 ek krémsajtot, kis majoránnát. Tányérra szedve, petrezselyemmel megszórva tálald.
385 kcal
Vacsora: Lazacburger (SZ)
1 paradicsomot szeletelj fel, 1 kis vöröshagymát vágj karikákra. Vágj félbe 1 teljes kiőrlésű zsemlét, kend meg 1 ek krémsajttal, tedd rá a paradicsomot, 4 dkg füstölt lazacot és a hagymát. Szórd meg egy kis kaporral. Friss uborkával tálald.