Előnyök
— Felhasznált alapanyagai, például a lazac és egyéb tengeri halak, valamint az olívaolaj, telítetlen zsírsavakban bővelkednek, rendszeres fogyasztásuk kedvező hatással van a koleszterinszintre és a védőfaktorként ismert HDL-koleszterin szintjére is, ezáltal csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, például az infarktus kialakulásának kockázatát.
— Bőséges fogyasztásra javasolja a zöldségféléket és gyümölcsöket, amelyek vitaminokban, ásványi anyagokban, biológiailag aktív anyagokban (például flavonoidokban) és élelmi rostokban gazdagok. Az antioxidáns hatású vitaminok (C- és E vitamin, karotinoidok) és színanyagok (flavonoidok, likopin) segítenek a sejtkárosító szabad gyökök elleni küzdelemben, ezáltal öregedésgátló és daganatmegelőző hatásuk van. A rostoknak igen erőteljes a telítő hatásuk, ráadásul lassítják a tápanyagok felszívódását; ezek a tulajdonságok fogyókúra esetén kifejezetten előnyösek. A bélműködést optimalizáló hatásuk pedig mindenki számára jól kihasználható.
— A zsírszegény konyhatechnikai eljárások — párolás, grillezés — alkalmazását ajánlja, amelyek elősegítik a korszerű táplálkozást és a testtömeg karbantartását.
— A finomított pékáruk, a nagy hozzáadottcukor- és telítettzsírsav-tartalmú élelmiszerek mérsékelt fogyasztását vagy kerülését javasolja; ez egybevág a korszerű, egészséges táplálkozási ajánlásokkal.
Figyelem!
— A Perricone doktor által ajánlottak nem feltétlenül energiaszegények az olívaolaj mennyiségének nem pontos meghatározása és az olajos magvak miatt. Az elfogyasztott mennyiségtől függően ezért a „bőrszépítés” mellett nem annyira a testtömeg csökkentésére, mint inkább a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére alkalmas.
— Úgy gondolom, kár volt a bőr regenerálása, esetleg a keringési rendszer támogatása mellett az ajánlást kiterjeszteni a fogyókúrára, valamint az idült fej-, ízületi és izomfájdalmakra. Ettől számomra az alapjaiban egyébként nem rossz étrend kissé hályogkovácsolási jellegű.
— Tápanyag-összetétele kiegyensúlyozatlan, elsősorban szénhidrátokban szegény, még a bőséges főzelékféle- és gyümölcsfelvétel ellenére is. Ilyen szempontból tehát kiegészítésre van szükség, például teljes kiőrlésű gabonából készült kenyérre, péksüteményre, gabonamagvakból készült kására, müzlire, durum tésztára. Úgy vélem, kár lenne erről a kitűnő energia- és gazdag B-vitamin-forrásként szolgáló, nagy telítőértékű élelmiszercsoportról lemondani.
— A hazai élelmiszer-ellátási viszonyok között nehezen beszerezhető alapanyagokat szerepeltet, amilyen a kantalup dinnye, az áfonya vagy a lepényhal. Ettől kissé felhasználóidegenné válik, ezért a hozzávalóknak a magyar piaci lehetőségekhez való igazítása célszerű lehet.