A vegetáriánus diéta alapvetően annyit jelent, hogy az ember nem eszik húsokat, viszont nem kell teljesen áttérnie a növényi alapú ételek fogyasztására. Több csoport létezik: az első az úgynevezett vegán forma, amely a vegetáriánus diéta legszigorúbb formáit követi. Ők egyáltalán nem esznek semmilyen állati eredetű élelmiszert. Utánuk van az a csoport, akik a tejet és a tejtermékeket fogyasztását megengedik.
A harmadik, amelynél az előző étrend kiegészíthető tojással is. Végül van egy olyan forma is, ahol mindemellett lehet enni baromfihúst és halat. Mindezeken felül az igazi „növényevő” embereknek egy kicsit más a hozzáállásuk az élethez, bár ez nem része magának a vegetáriánus diéta táplálkozási részének. Ők nem isznak alkoholt, nem dohányoznak, sokat tartózkodnak a természetben és többet mozognak, sportolnak.
A vegetáriánus diéta során a személy tulajdonképpen ugyanolyan jellegű ételeket fogyaszthat, mint akik vegyes étrenden vannak, csupán a húst növényi eredetű fehérjével kell helyettesítenie, például szójával. Ezen ételek íze nagyban hasonlíthat a hagyományoshoz, bár itt nem igazán használnak erős fűszereket.
Ezenfelül hangsúlyt fektetnek arra is, hogy az elfogyasztott élelmiszerekben ne legyenek erős vegyi anyagok, illetve az elkészítés során is a legkíméletesebb formák legyenek alkalmazva. Pl. a sütés helyett a párolás, ami az étel tápanyagtartalmára is jó hatással lehet.
Ha a vegetáriánus diéta alkalmazója viszont nem kapja meg a megfelelő helyettesítő ételeket (mármint ami a húsokat helyettesíti), és a szervezete nem jut hozzá az elegendő mennyiségű fehérjéhez és kalóriához, nyilván kialakulhatnak testi problémák. De itt akkor már a hiányos táplálkozásról beszélünk, nem pedig a vegetáriánus diéta hátrányairól.
Ha a vegetáriánus diéta azon formáját válasszuk, amelyben egyáltalán nem fogyasztunk húst, akkor a fehérjepótláshoz ehetünk pl. borsót, lencsét, babot. Gabonafélékből használhatunk teljes őrlésű lisztből készült ételeket, gabonapelyheket, rizst. A zöldségfélék közül gyakorlatilag bármelyik fogyasztható a vegetáriánus diéta során.
A zsiradékok esetében nyilván a növényi eredetűeket kell előnyben részesíteni – ilyen pl. a napraforgóolaj és a margarin. Vajat csak mértékkel fogyasztanak, azt is csak azok a vegetáriánusok, akik használnak valamennyi állati eredetű dolgot.
Egyes kutatások szerint a vegetáriánus emberek körében kevesebb az elhízott emberek száma, ebből adódóan közöttük kisebb az aránya az elhízás okozta betegségek előfordulásának is. Ezáltal a vegetáriánus diéta kedvelői védettebbek például a szív-és érrendszeri betegségekkel és az emésztési problémákkal szemben.
Gyerekek esetében nem igazán javasolt, vagy legalábbis sokkal inkább figyelmesebben kell követni a vegetáriánus diéta szabályait. Hiszen egy fejlődő szervezetnél sokkal inkább romboló lehet valamely tápanyag hiánya.
A vegetáriánus diéta hasznos lehet beteg emberek kezelésében is. Pl. aki túlsúlyból adódóan betegedett meg, viszonylag könnyen áttérhet erre a, számára jóval egészségesebb étrendre. Ráadásul a növényi összetevőkkel, zöldségekkel hamar jóllakottá válhat, ezáltal fogyhat és csökkenhet a vérnyomása is.