A spárga különösen egészséges zöldség: megköti a szervezetben a káros nehézfémeket, és vízhajtó hatását is dicsérik.Használja ki tehát ezt az időszakot, és ha hallgat ránk, egy hét alatt 3 kilót fogyhat. Ahogy mondani szokták: amíg a készlet, ez esetben amíg a spárga és az eper szezonja tart. Receptjeink 2 személyre szólnak.
1.nap
Reggeli
Epres müzli
10 dkg epret négyfelé vágunk, 1 banánt felszeletelünk. Tálba tesszük, összekeverjük 4 evőkanál natúr müzlivel és 2 evőkanál búzacsírával. 2 dl kefirrel leöntjük.
Adagonként 190 kcal.
Tízórai
Íróturmix
5 dl íróba belekeverünk 1 teáskanál neszkávét, 1 teáskanál kakaóport és 3 evőkanál cukrot. Fél percig turmixoljuk, majd hozzáadunk 1 felszeletelt banánt is. Habosra keverjük.
Adagonként 160 kcal.
Ebéd
Bélszín spárgával
50 dkg fehér spárgát alaposan megtisztítunk és sós vízben megfőzzük (10-15 perc). 2 vastag szelet bélszínt megborsozunk és olajjal kikent serpenyőben mindkét oldalon 2-3 percig sütünk. Hozzáadunk 10 dkg, karikára vágott póréhagymát és együtt pároljuk. A végén sózzuk. A húst a hagymával együtt tálaljuk, a lecsöpögtetett spárgával körítjük. Adagonként 360 kcal.
Uzsonna
Mediterrán zöldségek
2 szál, karikára vágott újhagymát kevés olajon megpárolunk. Hozzáadunk 1 felkarikázott cukkinit, 2 zöldpaprikát, sózzuk, borsozzuk. Felöntjük 1 dl passzírozott paradicsommal. Rozmaringgal fűszerezzük és 2-3 percig pároljuk.
Adagonként 190 kcal.
Vacsora
Spárgasaláta
30 dkg zöldspárgát sós vízben megfőzünk. Lecsöpögtetjük, hozzáadunk 2, kockára vágott paradicsomot és ugyancsak 2, kockára vágott kemény tojást. Öntetet készítünk 1 evőkanál olajból, 1 teáskanál mézből, 2 teáskanál almaecetből és 1 evőkanál vízből. Sóval, borssal ízesítjük. A salátára öntjük, és 20 percig érleljük. Apróra vágott snidlinggel és sós mogyoróval megszórva tálaljuk.
Adagonként 380 kcal.
2.nap
Reggeli
Sajtos zsemle
2 magvas zsemlét megkenünk 1-1 dkg vajjal és ráfektetünk 1-1 vékony szelet sovány sajtot. Metélőhagymával megszórjuk. Hozzá 2 dl paradicsomlevet iszunk.
Adagonként 300 kcal.
Tízórai
Gyümölcssaláta
25 dkg epret felszeletelünk, 2 kivit felkarikázunk, 1 jonatán almát kockákra vágunk. A gyümölcsöket összekeverjük, 10 percig állni hagyjuk.
Adagonként 130 kcal.
Ebéd
Spárgaleves füstölt sonkával
30 dkg összekötözött spárgát sós vízben megfőzünk. A spárgafejeket levágjuk és félretesszük. A többit a lével együtt összeturmixoljuk. 1 teáskanál vajat megforrósítunk, megszórjuk 1 teáskanál liszttel és megpirítjuk. Felöntjük a krémlevessel, beleteszünk 10 dkg mirelit zöldborsót és összeforraljuk. A tűzről levéve belekeverünk 1 evőkanál tejfölt, 10 dkg lezsírozott, csíkokra vágott, főtt füstölt sonkát és összemelegítjük. Utána 2 alma legyen a desszert.
Adagonként 330 kcal.
Uzsonna
Eper carpaccio
25 dkg epret egészen vékonyan felszeletelünk. 15 dkg tehéntúrót összetörünk, majd kikeverjük 1 teáskanál mézzel és 1 evőkanál joghurttal. A krémet a gyümölcsre halmozzuk és megszórjuk 2 dkg, szálasra vágott mandulával.
Adagonként 210 kcal.
Vacsora
Márványsajtos pirítós
4 szelet korpás tósztkenyeret mindkét oldalon megpirítunk. Megkenjük összesen 2 dkg vajjal és salátalevéllel befedjük. Rámorzsolunk 10 dkg márványsajtot és megszórjuk 2 dkg durvára vágott dióval. Utána 30 dkg eper az édesség.
Adagonként 380 kcal.
3.nap
Reggeli
Zöldséges túró
25 dkg tehéntúrót összekeverünk 2 szál, lereszelt sárgarépával, 1 kis, lereszelt karalábéval, 1 teáskanál búzacsírával és ugyanannyi lenmaggal. Kikeverjük 2 evőkanál kefirrel, sózzuk és azonnal fogyasztjuk.
Adagonként 180 kcal.
Tízórai
Málnaturmix
8 dkg málnát és 10 dkg epret összeturmixolunk. Hozzáadunk 1 teáskanál mézet, csipetnyi őrölt fahéjat és felöntjük 3 dl tejjel. Habosra keverjük.
Adagonként 150 kcal.
Ebéd
Tésztás csirkeragu
10 dkg sajttal töltött tortellinit sós vízben kifőzünk. 25 dkg spárgát, 10 dkg, felkarikázott sárgarépát, és 5 dkg nagyon zsenge, héjas zöldborsót sós vízben megfőzünk. 20 dkg bőr nélküli, kockára vágott csirkemellet 1 teáskanál olajon megpirítunk. 2 dkg forró vajon megpirítunk 2 evőkanál lisztet, felöntjük a zöldségek főzővizével és híg mártássá főzzük. 1 kanál tejföllel ízesítjük. Belekeverjük a húst, a zöldségeket és a lecsöpögtetett tésztát.
Adagonként 490 kcal.
Uzsonna
Energiaital
Kifacsarjuk 2 grépfrút levét és belekeverjük 3 dl sárgabaracklébe.
Adagonként 140 kcal.
Vacsora
Spárgás omlett
25 dkg zöld spárgát sós vízben megfőzünk. 4 tojást habosra felverünk, majd kikeverjük 4 evőkanál tejjel, sóval, borssal és apróra vágott petrezselyemmel. A masszából 1-1 teáskanál vajon 2 omlettet sütünk. Ráhelyezzük a lecsöpögtetett spárgát és félbehajtjuk.
Adagonként 280 kcal.
4.nap
Reggeli
Epres túró
25 dkg átpasszírozott tehéntúrót összekeverünk 2 dl tejjel. 25 dkg epret 1 evőkanál porcukorral együtt pürésítünk. Az eperpürét spirális alakban belekeverjük a túrókrémbe. Gyümölcsnyárssal díszíthetjük.
Adagonként 220 kcal.
Tízórai
Ham-let
2 szelet Ham-letet (puffasztott rizs- vagy búzaszelet) megkenünk 2-2 dkg sajtkrémmel és ráhelyezünk 1-1 paradicsomkarikát.
Adagonként 120 kcal.
Ebéd
Spárgás metélt
25 dkg feldarabolt spárgát sós vízben megfőzünk. 20 dkg zöldmetéltet sós vízben kifőzünk. 1 kis fej hagymát 1 teáskanál olajon megpárolunk. Hozzáadjuk a spárgát, kevés lével együtt. Belekeverünk 1 doboz tejszínkrémsajtot, sózzuk, borsozzuk, összefőzzük. A metéltre öntjük.
Adagonként 550 kcal.
Uzsonna
Vegyes gyümölcsök
10-10 dkg epret, málnát és gerezdjeire vágott narancsot összekeverünk.
Adagonként 110 kcal.
Vacsora
Spárga sonkával
40 dkg spárgát sós vízben megfőzünk, lecsöpögtetjük. 3-4 szál spárgát összefogunk és beletekerjük 1-1 szelet sovány gépsonkába. A tekercseket tűzálló tálba egymás mellé helyezzük. Meglocsoljuk 2 kanál tejföllel és meghintjük a 3 dkg reszelt sajttal. 10 percre forró sütőbe toljuk.
Adagonként 340 kcal.
5.nap
Reggeli
Trópusi gyümölcssaláta
25 dkg epret felnegyedelünk. Hozzáadunk 1 feldarabolt narancsot és 1 karikára vágott banánt. Összekeverjük, meglocsoljuk 2 evőkanál ananászlével. Meghintjük 2 evőkanál kókuszreszelékkel.
Adagonként 250 kcal.
Tízórai
Pulykaszendvics
1 magos zsemlét félbevágunk. Megkenjük 1 dkg vajjal, ráfektetünk 1-1 szelet pulykamellsonkát és retekkarikákkal díszítjük.
Adagonként 150 kcal.
Ebéd
Zöldséges lecsó
1 fej hagymát olajon megpárolunk. Hozzáadunk 4 zöldpaprikát, 2 szál, felkarikázott sárgarépát és 4 paradicsomot. Sózzuk és fedő alatt megpároljuk. 20 dkg zöldspárgát sós vízben megfőzünk. Lecsöpögtetjük és a kész lecsóba keverjük.
Adagonként 260 kcal.
Uzsonna
Piros gyümölcsök
10-10 dkg epret, málnát és ribizlit összekeverünk.
Adagonként 110 kcal.
Vacsora
Spárga lengyelesen
50 dkg spárgát sós vízben megfőzünk. 2 tojást keményre főzünk. 5 dkg vajat megolvasztunk, és kikeverjük 1 teáskanál mustárral, sóval, fehér borssal. A lecsöpögtetett spárgát tálra halmozzuk, leöntjük a vajmártással és megszórjuk a kockára vágott kemény tojással.