Étrendjük ugyanis lényegesen több halat és szóját, ugyanakkor jóval kevesebb zsíros húst tartalmaz, mint az Európában szokásos. Ám tokiói kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a titok nyitja sokkal inkább a japánok nemzeti italában rejlik. A zöld tea tudniillik egy különleges növényi anyagot tartalmaz. Az epigallocatechin gallate (röviden EGCG) nevű összetevő hőtermelésre ösztönzi a szervezetet. Ennek során a zsírmolekulák energiává alakulnak át, illetve a légutakon, a bőrön és a beleken át távoznak. Azonban ahhoz, hogy látványos eredményt érj el, napi négy csészével ajánlott elkortyolnod a jótékony hatású italból.
Miért csak a zöld fogyaszt?
A zöld tea ugyanannak a cserjének (Camillia sinensis)a leveléből készül, mint a fekete. A különbség az eltérőfeldolgozási módból - szárítási és kezelési eljárásból - adódik. Zöld tea esetén a leszedett leveleket azonnal gőzölik, majd szárítják. Fekete teánál azonban a szárítást megelőzi a fonnyasztás és a fermentálás (erjesztés) folyamata. Utóbbi során sok C-vitamin veszendőbe megy. A gőzölés ezzel szemben megőrzi az értékes anyagokat, tehát a tea fogyasztó hatását sem csökkenti.
Hogyan készítsd?
Egy 1,5 decis csészéhez egy teafiltert vagy egy púpozott teáskanál (2-4 gramm) teafüvet számíts. Forrald fel a hideg vizet, majd hagyd állni 3 percig. Csak ezt a körülbelül 70 fokosra hűt vizet öntsd rá a filterre vagy a teafűre. Áztasd lefedve, még legalább három percig fogyasztás előtt.
Keverd koktélba!
Melegben mindenki jobban vágyik egy jeges koktélra, mint forró italra. Jó hír, hogy a zöld tea hidegen, ráadásul más italokhoz keverve is fogyasztható. Fontos, hogy mindig frissen főzd, és ne helyettesítsd cukrozott instant termékekkel!
Borsmentás zöld tea
(2 adag)
4-5 friss mentalevelet (csökkenti az étvágyat) mozsárban szétnyomkodunk. Három deci frissen főzött, lehűtött zöld teát egy jégkockákkal teli pohárba öntünk, beleszórjuk a mentaleveleket, majd összekeverjük Ízlés szerint mézzel édesíthető.
Citromos zöld tea
(4 adag)
Egy kancsóban összekeverünk 5 deci frissen főzött, lehűtött zöld teát 1 deci frissen kifacsart citromlével (C-vitamint szállít a szervezet számára a zsírégetéshez) és 1-2 teáskanál mézzel. Beleszórjuk a jégkockákat, majd citromcikkekkel és mentalevéllel díszítjük.
Szénsavas áfonyaital
(4 adag)
Kisméretű kancsóba 4 deci frissen főzött, lehűtött zöld teát töltünk. Egy deci nem cukrozott áfonyalével (igen gazdag C-vitaminban; reformboltokban kapható) ízesítjük, majd hozzákeverünk 1 deci szénsavas ásványvizet vagy szódát. Mentalevelekkel díszíthető.