Fogyókúra blog - diéta módszerek, ötletek

A blogban fogyókúrás tippek mellett orvosi és egyéb ismertetőt is megtalálsz.Több olyan fogyókúrás módszer létezik, ami hatékony csak kevesen ismerik. Nézd meg a Diéta fórumot, hátha ott kapsz választ!

Oszd meg az IWIW-en és a Facebookon

Megosztás

Keresés a weben

Egyéni keresés

Friss topikok

  • Erzsébet Limpekné: Nekem ebből nem derül ki, hogy protein napon csak húst, vagy csak tojást, vagy csak tejterméket eh... (2015.10.13. 11:48) 90 napos diéta étrend
  • Micimacii: Kedves Facsa001, Én a 90 napos diétát próbáltam/próbálom, nekem nagyon bevált, csak ajánlani tudo... (2012.05.21. 14:18) Paleo-diéta
  • Triest: Nem vagyok benne biztos, hogy 1 nap alatt 1 kiló zsír lepattan, amihez ugye 7-9000 kalóriát kellen... (2012.05.09. 17:07) Csokoládédiéta
  • Dolus: Ez egész jól hangzik, és van alapja is. Ki fogom próbálni, mert még szeretnék fogyni. Eddig a mozg... (2012.01.25. 20:40) 3 órás diéta
  • Zsuzsu0128: hmm... én azért azt a fél kiló sajtot soknak találom. rengeteg a kalória és a zsír a sajtokban, hi... (2011.06.08. 20:32) Monoton diéta
  • Julllia81: Én szerencsére olyan alkat vagyok, hogy nagyon igaz hogy könnyen szedek fel kilókat, de nagyon ham... (2011.05.27. 17:13) 21 napos fogyókúra
  • zxn: Körülbelül heti 1 kg fogyás az ideális, annál többet nem érdemes fogyni, mert legtöbbször nem lesz... (2011.04.04. 22:06) 21 napos fogyókúra
  • facsa001: @zxn: köszi, valamiért az admin felületen elcsúszott, de most visszaállítottam! (2011.04.04. 21:25) Kalória táblázat - Tápanyag táblázat
  • L. J. Wesley: barátnőm is cukorbetegen diétázott. Ezt a boltot találtam neki, tök jó biocuccaik vannak: biokedve... (2011.02.16. 22:10) Cukorbeteg diéta
  • huvegsos: Sziasztok, Most kezdtem a lugsító kura legegyszerübb változatát a szódabikarbóna kúrát. Itt beszá... (2010.12.13. 21:04) Lúgosító diéta 2

Oldal fordító

Online statisztika 03.01.

Hay féle diéta

2010.06.27. 18:09 facsa001

A Hay féle diétát a 20. század elején dr. Howard Hay amerikai orvos fejlesztette ki. A Hay féle táplálkozási koncepció alapját az általa felállított ún. „kémiai emésztési szabályok” alkotják, melyek szerint fehérje és szénhidrát emésztése az emésztési szakaszban egyidejűleg nem lehetséges. A következmény a test „túlsavasítása”. Feltehetőleg ezért az ún. „nem természetes tápanyagok” a felelősek, mint pl. a fehér liszt, finomított cukor, fehér kenyér, fényezett rizs, ballasztanyagokban szegény ételek, a fehérje és szénhidrát keveréke egy-egy étkezésen belül. Hay olyan étkezést javasol, melynek 80 %-át „lúgképző”, 20 %-át pedig „savképző” élelmiszerek alkotják.

Szerinte szinte valamennyi civilizációs betegségnek, a rákot is beleértve, az oka ez a túlsavasítás. Ezért ő a fehérje- ill. szénhidráttartalmú ételek külön-külön történő bevitelét ajánlja, ami azt jelenti, hogy ebédre „fehérje” és vacsorára „szénhidrát”.

Ajánlatának betartása esetén Hay az egyre jobb közérzet mellett valamennyi betegség megelőzését és gyógyítását is garantálja.

Hay az élelmiszereket 3 csoportba sorolja:
• koncentrált fehérjedús élelmiszerek (hús, hal, tej) és savanyú gyümölcsök,
• koncentrált szénhidrátdús élelmiszerek (gabonatermékek, burgonya, cukor, cukortartalmú élelmiszerek,
• „semleges” élelmiszerek, mint zsírok, zöldség és fűszerek.

 

Ezekből a csoportokból kell összeállítani a táplálékainkat. A „semleges” élelmiszerek a fehérje- vagy szénhidrátdús élelmiszerekkel együtt is fogyaszthatók egy-egy étkezésen belül. Az 1. és 2. csoportban szereplő élelmiszerek egy étkezésen belül ne kerüljenek elfogyasztásra.

 

A Howard Hay által a századfordulón felállított „kémiai emésztési szabályok” már túlhaladottak. A fehérjék és szénhidrátok emésztése nem külön-külön, hanem egyidőben történik és az enzimek kiürítése sem igény szerint történik, hanem folyamatosan, az élelmiszerek alkotórészeitől függetlenül.

 

A fehérje- ill. szénhidrát tartalmú élelmiszerek fogyasztásának különválasztása során a fehérjeforrások kiegészítő szerepe elveszik, mivel a szénhidrát szállítók egyben fontos fehérjeforrások is. Ettől eltekintve, szinte valamennyi élelmiszer eltérő arányban tartalmaz fehérjét és szénhidrátokat is, ezért a fehérjék és szénhidrátok különválasztása nem valósítható meg.

 

Azon vélemény, hogy a savképző élelmiszerek a szervezetet „túlsavasítják”, nem helytálló. A szervezetben keletkező „savpufferek” (vesék, tüdő, hidrogénkarbonát) gondoskodnak a kiegyenlítésről. A túlzott kávé- vagy alkoholfogyasztás következtében ugyan túlterhelődhetnek a pufferek, de nem egy változatos vegyes táplálkozás esetében.

 

Nem fogadható el a Hay féle diéta azon ígérete sem, mely szerint szinte valamennyi betegség megelőzését és gyógyítását garantálja. Egyetlen táplálkozási forma sem tudja ezt garantálni.

 

A Hay féle táplálkozás, mely 80 %-ban lúgtöbblettel rendelkező, míg csupán csak 20 %-ban savtöbblettel rendelkező tej- és gabonafélék, tojás, hús és hal összetételből áll, nem jelent kiegyensúlyozott táplákozást.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fogyokurazas.blog.hu/api/trackback/id/tr572113945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása