A lúgosító diéta első és legfontosabb lépése, hogy sokat kell inni! Megfelelő minőségű és mennyiségű folyadék nélkül szervezeted nem fogja tudni helyreállítani és megőrizni egészségét, a fogyás pedig szinte lehetetlen feladat lesz! A testünk 70%-a víz. Egy felnőtt ember napi 2-3 liter folyadékot veszít izzadáson, légzésen és mozgáson keresztül. (Intenzív sportolás vagy szaunázás közben ez a mennyiség természetesen jóval megugrik.)
Ha szervezetünk nem jut elegendő folyadékhoz, testműködésünk nem lesz optimális. Már egy enyhe kiszáradás is 3%-kal lassítja az anyagcserét, ami hosszú távon fenntartva elhízáshoz vezet. Továbbá a fogyás során nagyon sok méreganyagtól kell megszabadulnunk, amihez szintén sok folyadékra van szükség, hogy minél gyorsabban ki tudjuk mosni a nem kívánt salakanyagokat a szervezetünkből.
A kevés folyadék bevitel másik következménye, hogy gyakran a szomjúságot éhségnek értelmezzük, és ahelyett, hogy innánk, enni fogunk. Vagyis, ha nem iszunk eleget, többet eszünk a kelleténél!
A lúgosító étrend szerint a napi elegendő folyadék mennyiség testsúlyunkra kivetítve 15 kilónként 1 liter folyadék. Ha nem tudod ezt a mennyiséget rögtön az első nap meginni, fokozatosan növeld a napi adagot, amíg el nem éred a szükséges mennyiséget!
Az elfogyasztott folyadék lehetőleg tiszta víz legyen, vagy még jobb ha eleve lúgos vizet iszol. Ha 1 liter folyadékhoz egy kis kávéskanál szódabikarbónát teszel, kiváló lúgos vizet tudsz magad is létrehozni! A gyümölcslevek, üdítő italok, cukrozott teák stb. nem számítanak bele a kívánt folyadék mennyiségbe, mivel ezek hátráltatják, és nem segítik a lúgosítást!
A lúgosító étrend következő pontja, hogy fokozatosan térj át a lúgosító ételekre, és amennyire teheted kerüld a savasító ételeket. Az alábbi oldalon meg tudod nézni, mely ételek, élelmiszerek, milyen szinten savasítják vagy lúgosítják szervezetedet.
Néhány példa különböző savasító ételekre:
- hús: emésztése során húgysavat termel;
- kóla: foszforsavban gazdag;
- buborékos italok: szénsavasak;
- cukor és finomlisztből készült tésztafélék: ecetsavat termelnek;
- sajt és a sózott, tartósított felvágottak: salétromsavat termelnek;
- bor: kénsavvá alakul;
- kávé, tea: csersavban gazdagok.
Néhány példa lúgosító ételekre:
- zöldségek (bármely zöldség);
- a gyümölcsök inkább savasítanak, kivéve a citrom, grapefruit, meggy, kókusz;
- szója;
- gabonafélék közül a hajdina, köles és tönköly búza;
- magvak közül a tökmag, mandula;
- fűszerek közül a hagyma, fokhagyma, piros-paprika, cayenne bors, gyömbér.
Ne akard feltétlen minden étkezési szokásodat azonnal megváltoztatni! Ismerd meg a lúgosító ételeket, és fokozatosan kezd elhagyni a savasító ételeket. Semmi baj sincs, ha az elején ragaszkodsz valamelyik savasító ételhez. Ne csinálj tiltó-listát a savasító ételekből, hanem érd el, hogy helyettük jó érzéssel egyél lúgosító ételeket.
A testmozgás természetesen a lúgosító diéta palettájáról sem hiányozhat. A zsírégetés és az anyagcsere gyorsításán kívül a testmozgás másik fontos szerepe a test fölötti irányítás visszaszerzésében van. Amikor sikeresen mozgásra bírod magad, megmutatod, hogy „ki az úr a háznál”! Éppen ezért a mozgás ténye sokkal fontosabb a minőségnél vagy a mennyiségénél!
A lúgosítás, a lúgosító étrend fontos részét képezik a jó minőségű és természetes táplálék-kiegészítők. A táplálékkiegészítők óriási segítséget nyújtanak a szervezetnek, hogy minél könnyebben el tudja engedni a zsírszövetekbe burkolt savakat, valamint elegendő energiája legyen a zsírégetéshez.
Használatukkal nagy mértékben megkönnyítheted és felgyorsíthatod fogyásodat! De ne feledd, ha nemcsak néhány felesleges kilóval küzdesz, nem hagyatkozhatsz egyedül a táplálékkiegészítők szedésére! Ahhoz, hogy fogyásod hosszú távon sikeres legyen, tartsd be a lúgosító diéta első három lépését is!