E módszer azért jó, mert egyrészt alapvetően nem zár ki semmilyen tápanyagot, másrészt segíti a szervezetet, hogy megszabaduljon a nem kívánt anyagoktól, illetve nagy energiát képes biztosítani. A testkontroll diéta nem csak egy átmeneti diétát javasol, hanem egy megváltoztatott étrendet, amelyet akár egész életünkben alkalmazhatunk.
Az első lépés tehát a testkontroll diéta során a méregtelenítés. Ez nyilván azért hasznos, mivel a test így megtisztul a mérgektől. A legyengült, nem sok energiával rendelkező szervezetünk egy fogyókúra alkalmával fogékonyabb lehet a betegségekre. A testkontroll diéta méregtelenítésében – és végig a diétában – nagy szerepet kap a folyadékfogyasztás (aminek persze ne legyen része cukros, édesítőszeres üdítő), illetve a vitaminok nagy mennyiségű fogyasztása.
A testkontroll diéta elmélete szerint a szervezet hajnal és dél között szabadul meg a nem szükséges tápláléktól, tehát ez az úgynevezett salaktalanítás. Dél és este nyolc óra között érdemes bevinni a szükséges tápanyagokat, hogy este nyolc és hajnal között a test felhasználja a kapott ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat.
Mint sok fogyókúrás étrend, a testkontroll diéta is azt mondja, hogy öt étkezés legyen a nap folyamán. Mivelhogy a testünk 70 százaléka víz, ezért egy-egy ilyen étkezés nagyrészt álljon magas víztartalmú élelmiszerekből, amire igen jók a zöldségek és a gyümölcsök. Ez segíteni tudja az emésztést, mivel hamar végigmegy a gyomrunkon és magas folyadéktartalma miatt segít a méregtelenítésben is.
Itt arra kell még figyelni, hogy mindig éhgyomorra fogyasszuk a gyümölcsöket! Mivel hamarabb megemésztődnek, mint a többi élelmiszer, a gyomrunkban maradva felpuffadást okoznak. Nem kötelező kizárólag reggel fogyasztani gyümölcsöt, viszont ha étkezés után ennénk, várjunk vele valamennyit, amíg az étel megemésztésre kerül. Gabonaféléknek a testkontroll diéta a teljes őrlésűeket helyezi előtérbe. Ilyen pl. a graham vagy a barna kenyér.
A testkontroll diéta érdekessége még, hogy megtiltja bizonyos ételek együtt történő fogyasztását. Pontosabban a fehérjét szétválasztja a szénhidráttól. Ez egy igen újfajta megközelítési mód. Ezáltal a testkontroll diéta módszerében nincs szükség a kalóriák számolgatására vagy arra, hogy csökkentett adagokat fogyassunk.
Egyszerűen csak meg kell tanulnunk, hogy az adott ételeket milyen összeállításban (mivel párosítva) kell fogyasztanunk. Emiatt az emésztésünk is könnyebbé válhat. A testkontroll diéta módszerével a testünk saját maga „állítja be” a megfelelő testtömeget.
Hogy miért kell a testkontroll diéta során különválasztani a fehérjét a szénhidráttól? Először nézzük meg röviden, hogy mik a fehérje tartalmú ételek: a tojás, a tej, tejtermékek, túró, húsok. Szénhidrátok: a legegyszerűbb és legismertebb formája a cukor, de ide tartoznak még a tésztafélék, a burgonya, a kukorica, a liszt, a rizs, kenyerek, a péksütemények. Sőt még a rostok is!
A szétválasztásnak azért van a testkontroll diéta folyamán nagy szerepe, mert a fehérjék emésztéséhez savas, a szénhidrátok emésztéséhez pedig lúgos közeg szükséges. Ha ez nincs kiegyensúlyozva, akkor az emésztés nem lesz megfelelően ellátva, és mindez sok energiát igényel testünktől. Így a testkontroll diéta magas energiaszintet biztosít nekünk.