Számoljuk csak ki, hány órát kell kocognunk, hogy egyetlen túlevésből származó kalória mennyiséget elégessünk. Tehát a probléma kettős, nem csupán mozgás szegény életmódunkban rejlik a hiba, hanem mértéktelen táplálkozásunkban is, vagyis a kettő együttesében. Ezért a probléma leküzdését, vagyis a zsírégetést is ebből a két irányból kell együttesen megközelíteni.
A zsírégetésnek több válfaja létezik. Van az úgynevezett A-vitaminos alap diéta, mely alacsony kalóriaszámától függetlenül nem fogyaszt az izmokból az A-vitamin miatt, melynek alapját a paradicsom adja. A diéta összesen három napig tartható, különben hiánybetegségek léphetnek fel egyoldalúsága miatt. A diéta alatt a máj is regenerálódik, továbbá az egész szervezet méregtelenítődik. Nem véletlen, hogy a paradicsom az egyik legközkedveltebb zöldségfélénk, hiszen azon túl, hogy magas az A-vitamin tartalma és jó hatással van a májra, finom is, továbbá magas kálium tartalma erősen vértisztító hatású. A paradicsomban rákellenes anyag is található, melynek fogyasztása során ellenállóbbá válunk, így kisebb a rákos megbetegedés kockázata. A zsírégetés másik alapvető alkotóeleme a paprika, melynek nagyon magas a C-vitamin tartalma, főként a csípős fajtából. A minta étrend egy zsírégető diéta, mely három napnál tovább nem tartható.
Hétfő
Reggeli: egy szelet vajas rozskenyér két paradicsommal.
Tízórai: egy paradicsom és egy paprika.
Ebéd: paradicsomkrém leves.
Uzsonna: 5 dkg zsírszegény sajt két paradicsommal.
Vacsora: egy paprikából és két paradicsomból készült lecsó.
Kedd
Reggeli: egy szelet rozskenyér pulyka párizsival és egy paprikával.
Tízórai: egy paprika és egy paradicsom.
Ebéd: két paprikából és két paradicsomból lecsó tojással.
Uzsonna: 5dkg zsírszegény túró két paprikával.
Vacsora: két paradicsomból és öt olívabogyóból saláta balzsamecettel.
Szerda
Reggeli: egy szelet rozskenyér 5dkg zsírszegény sajttal és két paradicsom.
Tízórai: egy korpás keksz két paradicsommal.
Ebéd: paradicsomkrém leves.
Uzsonna: két selyemsonka egy paprikával.
Vacsora: két felszeletelt paradicsom 10 dkg mozarellával és olívaolajjal.
A három napos diéta után mindenképpen egy olyan étrendre kell átállni, ami közel áll az ezt megelőző étkezésünkhöz, de a bevitt kalóriamennyiség alacsonyabb mint a felhasznált kalória. Ezt legkönnyebben úgy tudjuk elérni, ha intenzív testmozgással égetjük a kalóriát. Több módszer létezik erre, de mindegyikben közös, hogy a zsírégetés a testmozgás megkezdése után negyven perccel kezdődik el.
Az edzésnek egy órán át kell tartania pont ezért. A megfelelő intenzitás pedig a pulzus mérésével ellenőrizhető folyamatosan, ezért is hívják ezeket kardioedzéseknek. A zsírégető zóna akkor van, amikor a maximális pulzus szám 60-70% körül van. Ez a leghatásosabb, az ennél magasabb vagy alacsonyabb pulzusszámnál végzett mozgás kevésbé hatásos zsírégetés szempontjából. Az edzések által kezdetben a súlyunk elkezd gyarapodni, de ez egyáltalán nem baj, mert ez az izomtömeg növekedését jelenti, ami által a zsírokat még könnyebben égetjük edzés során.
Ezek mellett szedhetünk zsírégető táplálékkiegészítőket, bár ezek legtöbbjének a koffein az alapja, ami csak a vérnyomást emeli meg, amitől aktívabbak leszünk, így több kalóriát égetünk. A zsírégető anyagokat természetes formában is megtaláljuk az élelmiszerekben. A leggyakoribb zsírégető anyag a koffein, mely a kávéban és teában egyaránt megtalálható, felgyorsítja az anyagcserét és aktívabbá tesz. A jód is jelentős zsírégető. Fellelhető a halakban, kagylókban, lazacban, garnélarákban és a szárított algában.
Mindenképpen győződjünk meg arról, hogy nem vagyunk jódérzékenyek, mielőtt ezeket az élelmiszereket használnánk zsírégetőként. Az eddig felsoroltak mellett ott vannak még a zsírégető hatású gyümölcsök, mely talán a legegészségesebb módja a zsírégetésnek. Ezek a következők. Ananász, kivi, papaya, narancs, dinnye, sárgabarack, citrom, ribizli, szilva, cseresznye. A gyümölcsök esetében még az a plusz segítség is megvan, hogy elegendő folyadékhoz juttatjuk szervezetünket, mely szintén nagyon fontos a zsírégetés szempontjából.